Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19)

11 Mayıs 2010 Salı

HIV VE AIDS 'İ TANIMAK ZORUNDASIN

HIV VE AIDS'İ TANIMAK ZORUNDASINIZ : Çünkü; AIDS'e neden olan HIV virüsü ile enfekte olan insan sayısı tüm dünyada ve ülkemizde hala giderek artmaktadır. HIV virüsü bazı insanların inanışlarının tam aksine, insanların; yaş, cins, ırk, din, sosyoekonomik düzey ya da cinsel tercih ayrımı yapmaksızın herkese bulaşabilmektedir.Ülkemizde Sağlık Bakanlığının son verilerine göre; 1601 olarak açıklanan HIV/AIDS vakalarının çok daha fazla olduğu (10-14 bin )tahmin edimektedir.


AIDS'den korunmak için ve HIV/AIDS'lilerle beraber dayanışma içinde yaşayabilmek için HIV ve AIDS'i tanımak zorundasınız.



HIV / AIDS İLE İLGİLİ GERÇEKLER:

.Tüm dünyada; dakikada 11, günde 16.000 "yeni vaka" ortaya çıkmaktadır.



.HIV virüsü ; tanımlandığı günden beri tüm dünyada 60 milyondan fazla kişiye bulaşmıştır.



.Bugüne dek, yaklaşık 23,8 milyon kişinin hayatını kaybettiği hesaplanmaktadır. (Bunların 17 milyonu Sahra Altı Afrikası' ndadır.)



.16 Afrika ülkesinde erişkin nüfusun %10’undan fazlası HIV pozitifdir.



.Vakaların yaklaşık 3,2 milyonu 15 yaş altındadır.



•Afrika kıtasında 14 milyon çocuk AIDS yetimi olarak büyümektedir.



•Tüm HIV/AIDS vakalarının %94’ü gelişmekte olan ülkelerdedir ve bunların sadece %4’ü AIDS tedavisinden yararlanabilmektedir.





HIV / AIDS NEDİR?



HIV Nedir?

Human Immunodeficieny Virus (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür.





AIDS Nedir?

AIDS (Edinsel Immün Yetmezlik Sendromu) bulaşıcı bir virus hastalığıdır. Etkeni HIV virüsüdür. Kişiye HIV virüsü bulaşması sonucunda vücudun savunma gücü zayıflar ve birey bazı mikrop ve hastalıklara sağlıklı kişilerden daha duyarlı hale gelir. Sonuçta birden fazla hastalık ve kanserlerin ortaya çıkması ile AIDS tablosu oluşur.





Bulaşma Yolları Nelerdir?

1.Cinsel Yol: Mikrobu taşıyan erkeğin veya kadının cinsel organ salgıları aracılığıyla, her türlü cinsel ilişki (vajinal, anal, oral) ile, erkekten kadına, kadından erkeğe, erkekten erkeğe, kadından kadına bulaşır.



2.Kan Yolu: Kan ve kan ürünleri, organ ve doku nakli ile, tıraş bıçağı,diş fırçası ve enjektör paylaşımı ile, kesici ve delici aletler yolu ile bulaşır.



3.Anneden Bebeğe: HIV’lı anneden gebelik süresince, ayrıca doğum ve emzirme sırasında bebeğine bulaşır.





Bulaşmadığı Durumlar Nelerdir?

•Günlük yaşamda ve sosyal ilişkilerle bulaşmaz.



•Öpüşme, dokunma, sarılma, el sıkışmayla bulaşmaz.



•Herkese açık tuvalet, havuz, duştan bulaşmaz.



•Başkalarının eşyalarını kullanmakla bulaşmaz.



•Sinek, böcek sokması, hayvan ısırması ile bulaşmaz.





HIV Pozitiflik Nedir?

Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi=ELISA testi pozitif) kişilerdir. Anti-HIV Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır? Nerelerde Yaptırılabilir?



HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELISA yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir.Anti-HIV antikorların ELISA yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardır. Bu nedenle test, bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır. Anti-HIV testinin pozitif olması kanda HIV virusunun olduğunu gösterir. Ancak anti-HIV testinin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır. Bu nedenle, kişinin HIV pozitif (seropozitif) olduğunun söylenebilmesi için, Westernblood testi denen doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gerekmektedir. Anti-HIV testi, tüm hastanelerde ve laboratuvarlarda yaptırabilir.





Tanı Nasıl Konur?

Tanı yalnızca test sonucuyla konulabilir. Vücuttaki lezyonlar ve şikayetler tanı koymada düşündürücüdür ama hiçbiri HIV/AIDS' e özgü değildir. Kişi HIV aldıktan sonra ortalama 8-10 yıl sağlıklı bir yaşam sürebilir; dışardan bakmakla hasta olduğu anlaşılamaz. Ama virüsü almasından itibaren bulaştırabilir. Bu yüzden sağlıklı görünen bir insandan bu virüsü çok rahat alabilirsiniz.





AIDS 'in Belirtileri Nelerdir?

HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre, 3-15 yıl, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çıkar. HIV bulaştığı vücutta çeşitli hücrelere, özellikle CD4T kan hücrelerine yerleşerek çoğalır. Zarar gören CD4T hücreleri giderek azalır ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar. Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlanan uçuk, pamukcuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük, tüberküloz, akciğer hastalıkları gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir. Kaposi sarkomu ve bazı lenfomalar da, HIV enfeksiyonunu düşündüren önemli belirtilerdendir. Kesin tanı için anti-HIV testi yapılır.





HIV/AIDS 'in Tedavisi Var mıdır?

Kesin bir tedavi bulunamamıştır. HIV/AIDS 'in tedavisinde olumlu gelişmeler vardır. Günümüze kadar bulunan ilaçlardan farklı etki mekanizmalarında olanların ikisinin ya da üçünün birlikte kullanımıyla HIV pozitif kişilerin kaliteli ve uzun bir yaşam sürebilmeleri sağlanmaktadır. Kullanılmakta olan tedavi pahalı ve zordur; birçok yan etkileri vardır.



Tedavi doktor kontrolünde ve kesintisiz olarak yaşam boyu sürdürülmelidir. HIV Virüsünün Bulaşması Önlenebilir mi? HIV virüsü vücuttan çıktığı zaman, dış ortamda son derece dayanıksızdır. Spermdeki ve vajina salgısındaki HIV, dış ortamda birkaç saatte, kuru ortamda ise yarım saatte ölür. HIV kurumuş kanda da kısa zamanda ölür.



HIV virüsü içeren kan, sperm veya vajina salgısının bulaştığı eşyadaki HIV 'in yok edilmesi için, 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile 10 dakika temas yeterlidir.



Deriye bulaşma halinde, su ve sabunla iyice yıkama ile (en az 20 saniye) HIV deriden uzaklaştırılabilir. Yıkandıktan sonra derinin alkol ile temizlenmesi uygun olabilir. Kesici delici bir cisimle yaralanma durumunda yara yeri, önce sabun ve su ile iyice yıkanmalı, ardından bir antiseptik ile temizlenmeli ve HIV bulaşmış olma olasılığı yüksek ise mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.



HIV virüsünün en önemli bulaşma yolu cinsel temastır. Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi; HIV enfeksiyonundan korunmak için de "güvenli cinsel davranış" şarttır. Sadakate dayalı olmak üzere tek eşli ilişki sürdürülmeli, riskli olabilecek birlikteliklerden kaçınmalı ve cinsel ilişkilerde daima prezervatif kullanma gereğini unutmayarak korunulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder