Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19)

1 Mayıs 2020 Cuma

DÜNYAYI DOLAŞAN HİKAYELERLE #EVDEKAL



-Saatleri Ayarlama Enstitüsü- Ahmet Hamdi Tanpınar
Hayri İrdal Türk edebiyatının en konuşulan karakterlerinden biri desek yalan olmaz. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1961 yılında yayınlanan romanı çağının çok ötesinde bir öngörüye sahip. Türk edebiyatının klasikleri arasında sayılan bu eser ilk kez okuyacaklar için de yeniden okumak için de sıkıcılıktan uzak bir okuma vaat ediyor. 
-Yüzyıllık Yalnızlık- Gabria Garcia Marquez
Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Gabria Garcia Marquez’in bu eseri bir ailenin dört kuşağını birden destansı bir dille anlatıyor. Kolombiyalı yazarın çocukluğunun geçtiği Aratacata’dan ilhamla yazılan eseri Marquez “Çocukluk günlerimi bu kitapla ardımda bıraktım” sözleriyle özetliyor. 
-Bir Ömür Nasıl Yaşanır- İlber Ortaylı
Dünya çapında ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın Yenal Bilgici’yle yaptığı röportajlardan ortaya çıkan biyografisi 2019’un en çok satan listesinin üst sıralarında yer aldı. Ortaylı’nın tarih bilgisi kadar hayat serüveni de dikkat çekiyor. İlk gençlik yıllarından başlayarak ünlü akademisyenin çalışma metodolojisi, esinlendiği kaynaklar ve yaşadığı ilginç olaylar bu eserde. 
-Mustafa Kemal Atatürk- İpek Çalışlar
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’e bambaşka bir perspektiften bakan, 2019 yılının en çok satanlar listesinde yer alan bir diğer eser İpek Çalışlar’ın kaleminden. Halide ve Latife kitaplarının da yazarı olan Çalışlar, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının geçtiği yerlere yaptığı yolculuklarla, tanıklıkları ve belgelerle benzersiz, ilham verici bir biyografi ortaya koyuyor.
-Satranç- Stefan Zweig
İkinci Dünya Savaşı’nın yıkıcılığını sembolik bir dille okurların gözü önüne seren Stefan Zweig’ın eseri, adını aldığı oyun gibi karşılıklı hamlelerle ilerliyor. Zweig bu kısa ama çarpıcı kitapta satranç şampiyonu Mirko Czentovic karakteri üzerinden hayat, ölüm, savaş konularını tartışmaya açıyor. Dünyanın en iyi sembolik eserleri arasında yer alan kitap, Zweig’ın en bilinen kitapları arasında. 
-Camdaki Kız- Gülseren Budayıcıoğlu
Psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu’nun gerçek hikayelerden yola çıkarak yazdığı eserler son yılların en çok okunan kitapları arasında. İstanbullu Gelin dizisine de ilham olan Hayata Dön kitabının da yazarı olan Budayıcıoğlu, bir solukta okunan kitaplarıyla öne çıkan bir isim. 
-Otostopçunun Galaksi Rehberi- Douglas Adams
Sıradışı günlerden geçerken okumak için sıradışı bir kitap Otostopçunun Galaksi Rehberi. Bilim kurgu klasikleri arasına giren, BBC’de radyo programı olarak başlayan, binlerce hayran kazandıktan sonra kitaplaşan, filmi çekilen ve adına her yıl buluşmalar düzenlenen kitabın kalınlığı sizi hiç yanıltmasın. Başlamakla bitirmek arasındaki hıza inanamayacaksınız. Kitabın yazarı Douglas Adams da bu fikirde: “Sanki ilk cümleyle son cümle arasını ışık hızıyla geçtim.”
-Başlangıç- Dan Brown
Tarih, gerilim, macera, heyecan: Dan Brown’dan başka kim bunların hepsini birden karşılama iddiasına girerdi ki? Da Vinci Şifresi’yle dünyanın en çok satan yazarları arasına giren Brown, sonraki kitaplarıyla da yükselişini sürdürdü. Nereden geldik, nereye gidiyoruz? sorusunu merkeze aldığı Başlangıç kitabı da şifreler, gizemler, sorularına cevap arayan bir bilim insanı ekseninde heyecanın hiç düşmediği bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder